Nieuws

"Garantie op zonnestroomrendement"

Frits Buijs,  30-1-2014

Roel van den Berg woonde jaren niet in Nederland. Tijdens zijn studie kwam hij via omwegen in China terecht, waar hij uiteindelijk zes jaar lang verbleef. Uiteindelijk werd daar het idee geboren voor zijn huidige bedrijf Autarco, dat hij wereldwijd aan het uitrollen is.

door Maaike Hoffstedde

 

Autarco levert alle componenten die installateurs nodig hebben voor zonnestroomsystemen onder één merk. Dat is nieuw en uniek, stelt Van den Berg. „Het is heel anders dan hoe het tot nu toe werkt. Een installateur biedt vaak systemen aan met panelen, omvormers en montagemateriaal van verschillende merken. Hij gaat ervan uit dat zijn systeem iets oplevert, maar hij geeft geen enkele prestatiegarantie. In zo’n geval ligt het risico van de daadwerkelijke stroombesparing dus volledig bij de eindgebruiker”, legt Van den Berg uit. Logisch, zegt hij, de industrie is immers nog jong. „Maar een klant wil graag de garantie dat zijn investering ook daadwerkelijk wat oplevert.”
Een gat in de markt, dacht de ondernemer, die zijn idee omzette tot een bedrijf en inmiddels complete zonnestroomsystemen levert met opbrengstgarantiecertificaten. „Wij garanderen de opbrengst van onze systemen en in het geval van onderprestatie krijgt de klant aan het einde van het jaar het verschil uitgekeerd. Hierin zijn we uniek, omdat geen enkel ander merk een complete oplossing levert”, vertelt Van den Berg.
De ondernemer kwam als student technische bedrijfskunde als stagiair terecht in China. Hij wilde graag afstuderen in het buitenland en deed dat in Shanghai bij Philips Research. Vervolgens kreeg hij er een baan aangeboden en bleef. Na een korte carrière bij Philips zette hij er zelf een bedrijf op; hij hielp westerse bedrijven zonder vestiging in China. In die tijd ontstond het idee voor Autarco.

 Intussen rolt de Nederlander zijn bedrijf wereldwijd uit. Vooral in Groot-Brittannië, Australië en Europa heeft hij al voet aan de grond gekregen, maar ook in groeimarkten op het gebied van zonne-energie zoals Zuid-Amerika is Autarco actief. Van den Berg heeft onlangs besloten de leiding van het kantoor in China over te dragen en zich te vestigen in Nederland. „Ik wilde in eerste instantie naar Londen gaan om de verkoopagenten van daaruit te ondersteunen en nieuwe te zoeken in andere landen. Het is toch Nederland geworden, hier zit ik overal dichtbij.”
(Telegraaf 29 januari 2014)