Nieuws

De interviewer geïnterviewd

Frits Buijs,  20-5-2013

‘s-Hertogenbosch - Als na de zomervakantie de nieuwbouw van kindcentrum De Kameleon opent, komt er ook een boek uit over 85 jaar basisonderwijs in de wijk Muntel/Vliert. Samensteller van ‘De lange weg naar Kameleon-West’ is Bosschenaar Frits Buijs.

 

Hoe het toch kon dat twee scholen, de Mgr. Zwijsenschool en de Canisiusschool, zo dicht bij elkaar stonden terwijl het beide katholieke scholen waren? Het was deze vraag die aan de basis lag van het boek dat over enkele maanden verschijnt. Frits Buijs ging het voor zichzelf uitzoeken en stuitte op zoveel interessant materiaal dat hij er besloot een boek over de basisscholen door de jaren heen in de wijk Muntel/Vliert over te schrijven. “In al die jaren zijn er veel verschillende scholen in deze wijk geweest en er zijn ook veel opmerkelijke verhalen.

 

Montessori

Zo waren er in 1930 naast elkaar een Fröbelschool en een Montessorischool, een van de eerste in Nederland, gevestigd. Daarvoor heb ik nog een zuster van 97 jaar gesproken die me haarfijn wist te vertellen hoe het Montessori-onderwijs toen al haar intrede deed in Den Bosch”, vertelt Frits die voor het boek met vele tientallen ouddocenten en leerlingen gesprekken voert. Voor de overige research duikt hij in vele boeken.

Gisteren nog bracht hij een bezoek aan de fraters in Tilburg die een omvangrijk onderwijsarchief bezitten. “Ik wil niet de geschiedenis van A tot Z brengen met statige klassenfoto’s en een opsomming van allerlei namen, het gaat er mij om een tijdsbeeld te creëren”, aldus Frits. “Toen de Godelieveschool en de Mgr. Zwijsenschool fuseerden tot de Bluyssenschool was de vroegere bisschop mgr. Bluyssen ieder jaar aanwezig op de spelletjesdag. En tot op de dag van vandaag is er nog steeds een groep oud-docenten die bij hem op bezoek gaat. Dat soort anekdotes zijn leuk om te weten.

 

Eigen opdracht

Maar ook de kinderen van nu worden bij het boek betrokken, iedere klas vervult een eigen opdracht, die in het boek komt.” Van de eerste school, de Zoete Lieve Vrouwenschool in 1929, tot het nieuwe kindcentrum De Kameleon dat over een paar maanden open gaat en alle basisscholen daartussen: het komt allemaal aan bod in ‘De lange weg naar Kameleon-West’. Het boek verschijnt zowel in ‘papieren versie’, als e-book en als I-book. Frits is nog op zoek naar mooie verhalen, oude foto’s en wat verder interessant kan zijn: boekdekameleon@gmail.com